vrijdag 29 augustus 2008

CosmicD's SPORE preview deel 3: De wezenfase

In de wezenfase bevind je je voor het eerst in de 3D wereld van spore. Geniet van alle mooie bosjes, velden en heuvels rondom je wezen. Dit is het eerste commercieel gelanceerde computerspel waar je - als je vanop je planeet naar de hemel kijkt - je de bedenking mag maken dat de hemellichamen die in de verte ziet effectief te bereiken zijn nadat je ver genoeg staat in je evolutie. De SPORE doos zegt niet voor niets: Spore, Jou eigen universum in een doosje. Werk aan de winkel dus.

De eerste stap op het droge is dus gezet. Je bevind je op je weg naar je eerste nest. Nesten functioneren als voorlopige thuiskampen. In de wezenfase is het net zoals in de microbe fase de bedoeling om sterker te worden, te paren en de juiste lichaamsdelen te vinden om er voor te zorgen dat je als beste wezensoort koning der dieren wordt en bewustzijn ontwikkelt.

De tweede stap vormt de basis van de spelervaring voor de wezenfase Zoek de omliggende nesten en vind andere wezens om samen met hen te migreren of ze als voedsel te gebruiken.

Hier geldt dus weer de dynamische regel: “je bent wat je eet”. Maar op welke manier je dat doet is nog belangrijker. Wil je de jager uithangen: dan eet je alles op wat beweegt. Ben je echter een vredelievend dier dat toevallig vleeseter is, dan kan je met de eerste wezens die je ontmoet sociale banden proberen aan te knopen en samen opzoek gaan naar lijken die je op je weg tegen komt. Als je dat lukt kan je - net zoals op je eigen nest - genezen van verwondingen die je tijdens je tocht oploopt.

Pittig detail: Ben je een planten eter, dan kan je alleen van de vegetatie eten die op je planeet aanwezig is en zal je – als je vlees probeert te eten – dit ook terug uitspugen.

Nu je uit de microbe fase bent geraakt krijg je als beloning ook een superpower. In het geval dat je als een vredelievende planten eter uit de zee bent geklommen krijg je de siren song. Hiermee steek je zowaar een sopraansolo af die vrede sticht onder vechtende wezens. Trouwens: Iedere fase van het spel heeft zo z'n superpower. Deze zijn ook anders naarmate je je als wezen anders gaat ontwikkelen. Als bloeddorstige vleeseter zal je een andere superpower krijgen. Kan jij ze allemaal ontdekken in SPORE ?

Meer dan in de microbe fase is het in deze fase belangrijk om je bewust te zijn over hoe je omgaat met andere wezens. Want in het begin kan je relatief makkelijk vrienden maken met anderen en deze vormen dan een team. Maar als je sterker wordt en je ontdekt meer lichaamsdelen voor je wezen: ben je ook maar beter voorbereid om de confrontatie aan te gaan met wezens die jou absoluut niet zien zitten, of kwa complexiteit veel sterker en groter zijn.

Als je een ander wezen tegen komt waarmee je vriendschappelijke relaties wil aanknopen is het beter dat je tenminste een aantal van zijn sociale vaardigheden bezit, want ze kunnen je vragen om een dansje te doen, je pavarotti gehalte te demonstreren en meer. Dan helpt het als je al deze dingen kan door de juiste lichaamsdelen te vinden in de wereld.

Je houding, samen met andere statistieken zoals: hoeveel je bent dood gegaan, hoeveel lichaamsdelen je hebt gevonden en wie je zelf hebt gedood kan je perfect bestuderen in de tijdlijnfunctie van het spel.

Je krijgt daar het levenspad te zien dat jij bewandelt. Maar in SPORE is het perfect OK om eenderwelke levenshouding aan te nemen. Je kan sociaal doen, maar ook een roofdier pur-sang worden. Dan bereid je je het best voor op een zeer vijandige wereld.

Een mens is ook maar een mens... euh wezen... En van al die sociale omgang met anderen ga je honger krijgen en brengt aan sich geen brood op de plank. Om de balans te bewaren tussen wat jij wil zijn en wat je uiteindelijk wordt kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat - als je vredelievend wil blijven - je altijd meer wezens opneemt in je vriendekring dan er op te eten. Maar ondertussen moet je wel genoeg DNA punten bijeen kunnen sprokkelen om te kunnen evolueren en paren, en je zelf ombouwen in de creature creator.

Deze editor ken je misschien al een tijdje omdat hij al 2 maanden beschikbaar is. Maar je krijgt daar niet alle lichaamsdelen in. Je weet allicht al wel dat deze verdiend moeten worden door ze te zoeken in de wereld.

Trouwens, lichaamsdelen zoeken in de wereld is één zaak, maar deze zijn ook upgradable. Dus zoek goed naar die sterke benen of nieuw paar schubben:

Hoe hoger je bijvoorbeeld het sluipniveau van je wezen kan krijgen door bepaalde lichaamsdelen te vinden, des te meer transparant je beestje wordt als je de functie uitvoert. En zo gaat dat ook met andere vaardigheden zoals charmes kweken of je dansstijl verbeteren.

Op je tocht naar bewustzijn kom je ook enkele mysterieuze dingen tegen. Ijzeren vogels in de lucht die wezens naar zich toe zuigen en je dat Fox Mulder-gevoel geven, of gigantische monsters die opeens opduiken en je heel klein doen voelen.

Maar als je dat allemaal overleeft zal je tijdens het proces van je evolutie tevens meer en meer brainpower krijgen. Als deze brainpower hoog genoeg is en je wezen een bewustzijn ontwikkelt, kan je met het spel overschakelen tot de stam fase.

Hierover treden we in het volgende artikel in detail!

2 reacties:

Anoniem zei

Very enlightening and beneficial to someone whose been out of the circuit for a long time.

aromatherapy

Anoniem zei

Good dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.

cheap clomid