maandag 1 september 2008

CosmicD's SPORE preview deel 7: De Sporepedia

De sporepedia is het web 2.0 venster op de wereld van SPORE. Je kan er je eigen wezens in terug vinden maar ook diegene die gemaakt zijn door anderen. De sporepedia van het volledige spel is veel uitgebreider dan de versie van de Creature creator, het werktuig waarmee je alvast wezens kon maken voor de release van het hoofdspel.

Het is meer dan alleen maar een manier om via een in het spel geblikte site andere wezens te bekijken door middel van Sporepedia kaarten. Gebruikers kunnen bepaalde wezens volgens thema gaan organiseren en zogenaamde sporecasts aanbieden voor anderen die graag hun wereld bevolkt zien in een bepaalde stijl.

Als fans bijvoorbeeld alleen een bevolking willen van studio 100-achtige wezens, of men organiseert een sporecast die volgens het thema 'wezens uit bekende videogames' komt: dan kan je je als speler in het spel abonneren op deze collectie en zal je het tijdens je evolutie moeten opnemen tegen de wezens die je voorkeur genieten.

Je kan jezelf in het spel ook abonneren op een specifieke gebruiker of een specifiek label. En men kan er ook voor kiezen bepaalde gebruikers te blokkeren zodat hun wezens zich nooit in je universum zullen tonen.

En dit is nog maar het tipje van de ijsberg. Als je SPORE koopt en online registreert, heb je metteen een My Spore Page en daarin worden ook automatisch de dingen getoond die je als speler behaald hebt in het spel. Iedereen kan lezen wat er in je melkwegstelsel gebeurt, en jij kan jou eigen creaties op de voet volgen in andermans SPORE universum.

Bekijk de hele levenslijn van je wezen, kies straks uit honderdduizenden, nee: millioenen voertuigen of volg de belevenissen van je wezens in het universum van een andere speler.


En of dat nog niet genoeg is is de hele sporepedia ook gewoon in je spel te bekijken, want zoals ik al even aangef is deze in feite een website die je met je browser kan bekijken, maar ook volledig geïntegreerd zit in het spel.

Dat zorgt er voor dat je niet naar je bureaublad moet ALT+TAB-ben om online informatie van anderen te zien. En het stelt het Maxis-team in staat voortdurend nieuwe functies en wijzigingen aan te kunnen bieden, zodat SPORE ook buiten z'n melkweg evolueert.

Het kan dus zijn dat je na een zekere periode enkele veranderingen ziet optreden. Men kan dus zonder de speler te storen de spel ervaring verbeteren.

Tevens worden updates voor de uitvoerbare bestanden automatisch op je systeem gezet door de EA Download manager die je verplicht op je computer dient te hebben geïnstalleerd.

De Sporepedia is een ware innovatie op het gebied van bilaterale content sharing. Het is als het ware een facebook voor je wezens.

Nu rest er nog één artikel over de inhoud van het spel, we gaan het daarin hebben over het geluid en de muziek in SPORE.

0 reacties: